Stijlvol dineren in het Dansende Huis

Het Dansende Huis (Tančící dům) is het beroemdste moderne gebouw van Praag; een stad die bekend staat om haar historische architectuur. Het toonaangevende restaurant Celeste is gevestigd op de bovenste etages van deze frisse verschijning aan de Moldau. Gasten dineren hier in stijl, met een adembenemend panorama van Praag als decor.

Culinair

Swingend symbool voor vrijheid

Het stijlvolle ‘dansende’ pand heeft een bijzondere geschiedenis. De kavel stond decennialang braak na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. In de roerige jaren ’80 woonde de Kroatisch-Tsjechische architect Vlado Milunić in het naastgelegen pand. Zijn buurman was de dissident Václav Havel, de voortrekker van de Fluwelen Revolutie en de latere president van Tsjechië. Toen Milunić  vertelde van zijn plannen om een modern gebouw op de kavel neer te zetten, steunde Havel dit idee onmiddellijk – hij hoopte dat het gebouw een cultureel centrum zou worden. Václav Havel vond een Nederlandse bank bereid de bouw financieel te steunen. Die stelde echter als voorwaarde dat er nog een architect in de armen werd genomen. Dit werd de Canadees Frank Gehry. Hij nam in 1992 de tekeningen van Milunić als uitgangpunt en leverde het uiteindelijke gebouw op in 1996. Lang niet iedereen was te spreken over deze asymmetrische creatie midden in de historische Praagse binnenstad. Toch staat het gebouw voor velen symbool voor de omarming van vrijheid, democratie en een wereldse moderne architectuur.

In restaurant Celeste

In restaurant Celeste

Franse specialiteiten in een panoramisch decor

Wie ten volste wil genieten van het bijzondere gebouw, begint op de begane grond. Hier bevindt zich de luxe cocktailbar van restaurant Celeste, waar klassieke en moderne drankjes in een handomdraai op de bar worden getoverd. Neem vervolgens de lift naar de bovenste verdieping waar u een tafeltje kiest, het liefst aan het raam. Terwijl u geniet van Franse specialiteiten zoals kreeft en pot-au-feu heeft u een prachtig uitzicht op het kasteel, de Moldau en de rode daken van de oude wijk Malá Strana. Uiteraard nipt u hier van een selectie uitmuntende Franse wijnen en champagnes. 's Zomers is het dakterras geopend, waar zich een nog spectaculairder panorama van Praag ontvouwt.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen