’Eén horchata, graag!’

Spanjaarden zijn dol op koele versnaperingen, dat blijkt al uit de vele ijssalons die u overal tegenkomt. Typisch Spaans is de horchata, een heerlijke, verfrissende drank in de warme zomermaanden. Ook met Kerst is het drankje zeer geliefd, dan is het de gewoonte om de ‘turrón’, een soort nougat, in de horchata te dippen. In Barcelona staat het drankje in het Catalaans op de kaart als ‘orxata’.

Culinair

De horchata van Oom Ché

El Tío Ché is de oudste ‘horchatería’ van Barcelona en is al sinds 1912 gevestigd in de wijk Poblenou. Volgens de huidige eigenaar kwam zijn overgrootvader (‘oom Ché’) per ongeluk in Barcelona terecht. Zijn oorspronkelijke plan om naar Argentinië te emigreren viel in duigen toen hij tijdens het wachten op de boot verliefd werd op een Barcelonees meisje. Oom Ché dankte zijn bijnaam aan de manier waarop hij klanten lokte: ‘Xe, prova!’ (Hé jij, probeer dit eens!).

Horchata

Horchata

Tweeliterflessen bij Sirvent

Een andere plek waar Barcelonezen graag verse horchata halen, is bij Sirvent. Deze horchatería is te vinden aan de Carrer del Parlament. Hier gebruiken ze nog altijd het traditionele recept: er komen  alleen de beste aardamandelen uit Valencia aan te pas. Het werkt kennelijk. Drie generaties later staat er ’s zomers vaak een lange rij. Sirvent is zo populair dat zelfs de tweeliterflessen gretig aftrek vinden. Gelukkig is het ook heel normaal een klein glas te bestellen.

Chufas, oftewel aardamandelen

Chufas, oftewel aardamandelen

Goed voor de gezondheid

De echte verslaafden zullen het beamen: horchata doet wonderen voor de gezondheid. De oude Perzen en Arabieren waren daar al van overtuigd, zij gebruikten horchata voor medicinale doeleinden. Wie een flinke energieboost kan gebruiken, kan beter een keer de koffie laten staan en overstappen op horchata. Het drankje is rijk aan mineralen als calcium, magnesium en ijzer en verlaagt ook nog eens het cholesterolgehalte. Om de kwaliteit te waarborgen is er een heuse Horchatacommissie in het leven geroepen. De commissie ziet erop toe dat er alleen horchata wordt verkocht van aardamandelen uit Valencia, die vaak nog met de hand zijn geselecteerd.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen