De fantasiewereld van Park Güell

Antoni Gaudí staat aan de wieg van het bizarre maar geniale Park Güell, verreweg het beroemdste park van Barcelona. De architect bouwde het in opdracht van zakenman Eusebi Güell als een droomdorp in de luwte van de stad, dat moest ogen als een sprookjesbos. Het dorp is er nooit gekomen – van de geplande 60 woningen zijn er maar 2 gebouwd – maar Park Güell blijft een unicum.

Kunst & Cultuur
Gaudí’s snake bench

Gaudí’s snake bench

Slangenbank van mozaïek

Van 1906 tot 1926 woonde Antoni Gaudí zelf in 1 van de 2 voltooide huizen op het park. Dat huis heet nu Casa Museu Gaudí en doet dienst als museum waar onder meer tekeningen en meubilair worden getoond. Een highlight in Park Güell is de befaamde slangenbank van mozaïek die rond het panoramaterras loopt: officieel de langste bank ter wereld. Het verhaal gaat dat Gaudí zich voor de slangenbank liet inspireren door het verhaal van Adam en Eva. Let vooral op de dubbele trap met de salamander en de fontein op de top.

Hall with 100 columns

Hall with 100 columns

Imposant panoramisch zicht

Een unicum is de 'Kamer met 100 zuilen': hier ondersteunen 100 zuilen - stiekem zijn het er maar 86! - het plein erboven en vormen een heerlijk paviljoen vol schaduw om te ontsnappen aan de Spaanse zomerhitte. Wie het plafond bestudeert ziet verschillende inhammen, versierd met religieuze, mythologische en astrologische symbolen. Boven de zuilen ligt het Gran Plaza Circular; hier staan de wereldberoemde banken die zijn ingelegd met felgekleurde, keramische tegelstukjes. Zeker zo mooi is het feeërieke uitzicht over Barcelona. Tip: de route over de wandelpaden naar de top van de berg biedt een nog mooiere blik op de stad met tal van vergezichten.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen