Het mysterie van de Sagrada Família

Als er iemand zijn stempel op Barcelona heeft gedrukt, is het architect Antoni Gaudí (1852). Zijn absolute meesterwerk is de wereldberoemde basiliek La Sagrada Família. Al in 1882 werd de bouw gestart, maar tot op de dag van vandaag is de kerk nog steeds niet voltooid. Sterker nog: het zal ongeveer 30 jaar duren voor het bouwwerk echt helemaal af is.

Kunst & Cultuur
Nieuwe torens in aanbouw

Nieuwe torens in aanbouw

Voortdurend improviseren

Omdat Gaudí voortdurend improviseerde tijdens de bouw zijn er weinig plannen en schaalmodellen van de basiliek. Desondanks hebben de huidige architecten een goed beeld van Gaudí’s intenties. Wanneer hij voltooid is zal de Sagrada Família in totaal achttien torens hebben. Vier torens langs elk van de 3 gevels vertegenwoordigen de twaalf apostelen en bereiken een hoogte van 90 tot 120 meter. Nog eens vier torens staan voor de vier evangelisten: die zullen de grootste toren omringen, 170 meter hoog en gewijd aan Jezus Christus. De laatste toren, gewijd aan de maagd Maria, zal over de halfronde nis gebouwd worden.

De crypte van Gaudí

Na Gaudí’s dood werd de bouw ernstig vertraagd door geldgebrek en de Spaanse burgeroorlog. Pas in het midden van de jaren ‘50 werd het tempo opgekrikt, zodat in 2000 eindelijk het dak op het centrale schip kon worden geplaatst. Momenteel wordt er vooral aan het schip en de hoofdgevel gewerkt. De Sagrada Família mag dan nog lang niet klaar zijn, hij is al wel toegankelijk voor publiek: de crypte waarin Gaudí begraven ligt en het museum zijn opengesteld. Wie geen last heeft van hoogtevrees of claustrofobie kan een bezoekje brengen aan de torens. Een lift – of een lange wandeling – leidt naar de top, met als beloning een fantastisch uitzicht over Barcelona. ’s Nachts is de Sagrada Família verlicht en wordt door de knokige bouwmaterialen duidelijk waarom wel wordt gezegd dat de kerk is opgetrokken uit botten.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen