Het fabelachtige Casa Batlló

Wie over de boulevard Passeig de Gràcia wandelt, kan hem niet ontgaan: de kleurrijke gevel van Casa Batlló. Die nodigt uit tot nader onderzoek. Het pand lijkt, met zijn speelse ronde ramen en geschubde dak, een beetje op een sprookjeskasteel. De vormen verraden meteen dat het hier gaat om een creatie van Antoni Gaudí, de meest gevierde modernistische architect van Barcelona.

Kunst & Cultuur
Het geschubde dak

Het geschubde dak

De draak op het dak

Met wat fantasie lijkt er een groot reptiel te liggen op het dak van Casa Batlló. Gaudí zou hiermee de legende hebben uitgebeeld van Sint Joris en de draak. Het torentje met het kruis zou het zwaard voorstellen waarmee Joris het beest doodt. De doodshoofden aan de gevel  verwijzen naar de slachtoffers van de moordlustige draak. Een andere verklaring is dat de gevel het carnavalsfeest symboliseert. In dat geval stelt het dak een narrenhoed voor en zijn de balkons maskers. Het mozaïek zou confetti kunnen zijn. Het dak van Casa Batlló is niet het enige punt van discussie in deze straat. Dit blok aan de Passeig de Gràcia telt nog andere modernistische huizen uit dezelfde periode, van onder anderen de architecten Lluís Domènech i Montaner en Josep Puig i Cadafalch. Barcelonezen grappen vaak over de ‘Illa de la Discòrdia’, wat vrij vertaald ‘Het Huizenblok van de Twist’ betekent. Hiermee verwijzen ze naar de competitie die aan deze boulevard gaande was tussen de architecten.

Romantische haard

Romantische haard

Het interieur van Casa Batlló

Casa Batlló mag met recht een legendarisch pand worden genoemd. Wie alleen de uitbundige buitenkant ziet, zal niet gauw beseffen dat het eigenlijk een woonhuis is. Daarom is het de moeite waard binnen te gaan kijken. Maak gebruik van de lange openingstijden (van 9.00 tot 21.00 uur, tot 20.00 uur worden bezoekers toegelaten). Kom bij de eerste schemering: het licht dat dan door de schelpvormige dakramen van de entree valt, creëert een mysterieuze sfeer. Bekijk zeker de studeerkamer van de heer Batlló en de ‘festejador’, een romantisch plekje bij de uitgehouwen haard waar geliefden zich kunnen terugtrekken.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen