De verborgen pleintjes van de Gotische Wijk

Wie even uit de drukte van de Rambla wil, kan zijn toevlucht zoeken in de wirwar aan smalle straatjes van de Barri Gòtic. De Gotische Wijk is een van de oudste en sfeervolste gedeelten van de stad. Hier stichtten de Romeinen de nederzetting Barcino, de oorsprong van het huidige Barcelona. Dwalend door de middeleeuwse steegjes is het goed voor te stellen dat de kunstenaars Picasso en Miró hier jarenlang inspiratie opdeden.

Kunst & Cultuur
De kunstmarkt op ‘Pi’.

De kunstmarkt op ‘Pi’.

Kunst op Plaça del Pi

Houtsnijwerk, keramiek en geschilderde vergezichten van Barcelona: Plaça del Pi is het juiste adres voor liefhebbers van kunst en bijzondere souvenirs. De artistieke beau monde van Barcelona verzamelt zich hier, naast de Santa Maria del Pi. Deze imposante kerk trekt onmiddellijk de aandacht met het grote glas-in-loodraam, waarvan de kleuren uiteraard van binnen af nog beter zijn te bewonderen. Met zijn bars, restaurants en antiekwinkels is dit pleintje een prettig startpunt voor een bezoek aan de Barri Gòtic.

De fontein op Plaça de Sant Felip Neri

De fontein op Plaça de Sant Felip Neri

Romantisch pleintje

Plaça de Sant Felip Neri is ongetwijfeld een van de mooiste pleintjes van Barcelona. Op warme dagen is het goed toeven in de schaduw bij de eenvoudige fontein of op het terrasje met een koele karaf sangría bij de hand. In een van de panden aan het plein huisde vroeger het schoenmakersgilde; er zit nu een klein schoenenmuseum. Het barokke kerkje is zeer charmant. Gidsen zullen ook een minder leuke kant vertellen: tijdens de Burgeroorlog is het gebombardeerd. Vandaar de gehavende gevel

De 14de-eeuwse fontein op Plaça de Sant Just

De 14de-eeuwse fontein op Plaça de Sant Just

Eeuwenoude fontein

Op Plaça de Sant Just rust de geschiedenis letterlijk onder de grond. In de kerk aan dit plein, de Sant Just i Pastor, worden de relikwieën van de eerste christelijke martelaren van Barcelona bewaard. De rijke inrichting en de prachtige glas-in-loodramen verraden dat deze kerk als kathedraal van Barcelona diende tot de bouw van La Seu. Kijk ook eens naar de 14de-eeuwse gotische fontein op de hoek van het plein; vroeger was dit de enige plek waar Joden en Christenen samen mochten handelen.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen